Feedback

Anything wrong or missing on this page? Please let us know!

Please don't use this for job-applications or promoting your company: we will delete your messages

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Svanen

Svanen - heavy lift vessel

General properties

IMO number: 
9007453
308851000
Callsign: 
C6LA2
Vessel type: 
SP
Flag: 
NL
Built in: 
1991

Physical properties

Length (OA): 
102.75 m
Width: 
71.8 m
Draft (loaded): 
4.5 m
speed: 
7 knts

Page review

Status: 
Historical
Review: 
New owner

Last Updated

7 years 10 weeks ago

History

TimeframeEquipmentManagerReview
Timeframe: 
1991 - 2014
Equipment: 
Review: 
owner Ballast Nedam Offshore
Timeframe: 
2014
Equipment: 
Review: 
Van Oord Offshore

About this equipment

Build by Groot Int. Zwijndrecht. Rebuild in 1995

De Svanen is een drijvende kraan, gebouwd in opdracht van de European Storebælt Group om te worden gebruikt bij de constructie van de west-brug van de Grote Beltverbinding. European Storebælt Group was een joint venture voor de bouw van de Grote Beltbrug (Storebælt) in Denemarken. Ballast Nedam was penvoerder van deze joint venture. Het schip wordt nu vooral gebruikt bij de aanleg van windmolenparken op zee.

Beschrijving

Met zijn 8700 ton hijsvermogen is het 's werelds krachtigste drijvende kraan. Het werd uitgerust met onder andere de brug, lieren en de motoren van het hefschip Ostrea dat werd gebruikt bij de aanleg van de Oosterscheldekering.[1] Er zijn nog twee vaartuigen die een hoger hijsvermogen hebben, namelijk de Thialf en de Saipem 7000, maar die zijn beide met twee kranen uitgevoerd die gezamenlijk wel een hoger hijsvermogen hebben maar alleen respectievelijk niet boven 7100 en 7000 ton uitkomen. Deze schepen zijn echter een stuk zeewaardiger en totaal niet vergelijkbaar met de Svanen.

De Svanen is ontwikkeld door Ballast Nedam en in 1990-1991 gebouwd bij Grootint in Nederland om ingezet te worden bij de constructie van de Grote Beltbrug in Denemarken. Daarna is de Svanen door Ballast Nedam aangekocht en na een grondige verbouwing in 1994-1995 ingezet voor de constructie van de Confederation Bridge in Canada. Later is hij nog aangepast voor de bouw van de Sontbrug tussen Kopenhagen (Denemarken) en Malmö (Zweden).

Na enige jaren werkloos in de haven van Malmö te hebben gelegen is het schip in 2005 naar Rotterdam gesleept om nogmaals aangepast te worden, maar nu voor de aanleg van het Offshore Windpark Egmond aan Zee NoordzeeWind in de Noordzee. Vervolgens is de Svanen gebruikt voor de aanleg van de funderingen van meerder offshore windparken in Europa. In totaal zijn er door de Svanen 395 funderingen voor offshore windparken geïnstalleerd. De grootste palen waren ca. 70 meter lang, hadden een diameter van 6 tot 6,5 meter en waren tot 930 ton zwaar (stand december 2013).

In november 2014 nam Van Oord voor een onbekend bedrag de offshoredivisie, inclusief de Svanen, over van Ballast Nedam.[2] Dit onderdeel levert diensten voor de aanleg van windmolenparken op zee. Van Oord krijgt naast het hefvaartuig ook ongeveer 50 man aan maritiem bouwpersoneel erbij.[2]

Images

220px-hlv_svanen_at_belwind266px-hlv_svanen_at_owezsvanen_1svanen_2svanen_3svanen_4

Videos

See video
Walney wind farm

Technical files and datasheets

No files available