Feedback

Anything wrong or missing on this page? Please let us know!

Please don't use this for job-applications or promoting your company: we will delete your messages

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Zeehavens in Nederland

Harbours (Ports) in the Netherlands

General properties

Vessel type: 
SP
Flag: 
NL

About this page

Status: 
Active

Last Updated

2 years 47 weeks ago

History

TimeframeEquipmentManagerReview
Review: 
--

About this equipment

Nederland kent 4 grote zeehavens, in Amsterdam, Rotterdam, Delfzijl en de Eemshaven – voor andere zeehavens zie Wikipedia

Zeehavens Amsterdam bestaande uit de havens van: Amsterdam, Zaanstad, Beverwijk ,Velsen/IJmuiden. De Amsterdamse haven is daarvan veruit de grootste. Zeehavens Amsterdam was in 2013, naar overslag gemeten, de 4e haven van Europa met een marktaandeel van 8%. De haven van Amsterdam is, evenals de haven van Rotterdam, een van de twee grootste petroleum- en kolenhavens van Europa. De haven van Amsterdam lag oorspronkelijk op de plek waar nu het Centraal Station op een kunstmatig eiland ligt. Toen het Station gebouwd werd, verplaatste de haven zich naar het oosten en het westen; het oostelijk en westelijk havengebied.

Zeehavens van Rotterdam
De haven van Rotterdam is het grootste haven- en industrie- complex van Europa met een totale goederenoverslag van 470 miljoen ton in 2019. Het bestaat uit een samenstel van verschillende havenbekkens en bedrijfsterreinen met een totaal lengte aan kades van 42 km. en een oppervlakte van 12.000 hect. Er zijn 7 grote zeehavens, Europoort, Maasvlakte 1 en 2, , Botlek, Pernis, Eemhaven, Waalhaven en verder een zeventig kleinere binnenhavens (zie Wikipedia)

Europoort Het gebied werd tussen 1958 en 1964 aangelegd op het eiland Rozenburg dat daarvoor grotendeels vergraven werd. Het gebied behoort tot de gemeente Rotterdam en is 3600 ha groot. Europoort vormt samen met de Botlek een van de omvangrijkste petrochemische-industriegebieden van de wereld.

De Maasvlakte 1 is in de jaren zestig aangelegd. In 1973 meerden de eerste schepen af. De Maasvlakte is gebouwd door het leggen van een ringdijk waarbinnen zand uit de Noordzee werd opgespoten.

Maasvlakte 2
2008-2013 de vier Prinsessen havens zijn aangelegd voor de allergrootste containerschepen en heeft een diepgang van 20 meter. 2000 hectare groot.
Zand, 1e fase aanleg ± 275 mln m³ - Zand, na 2e fase aanleg, in totaal ± 325 mln m³

Haven van Delfzijl: De haven is verbonden met de volle zee door de Eemsmonding van de rivier de Eems, en met het achterland door onder andere het Eemskanaal. De haven van Delfzijl is de op vijf na grootste haven in Nederland en bestaat uit een binnen- en buiten haven. Half jaren zeventig werd er een diepzeehaven aangelegd waarvoor een aantal dorpen moest wijken. In de afgelopen jaren lag de overslag in de haven rond de 5 miljoen ton per jaar

De Eemshaven is een overslaghaven, gelegen in de gemeente Het Hogeland in de provincie Groningen en is de grootste zeehaven van Noord-Nederland. Ze ligt aan de westelijke oever van de Eemsmonding, een zee-arm waar de Eems uitstroomt in de Noordzee. In 1973 was de eerste fase van de werkzaamheden afgerond, en op 7 juni van dat jaar werd tegelijk met een uitbreiding van de haven van Delfzijl de Eemshaven geopend In 1978 werd een 600 meter lange handelskade in gebruik genomen. Deze kade werd in 1984-1985 nog eens met 550 meter verlengd. In die jaren werd ook de Julianahaven uitgebreid.  2008 - het Eemshaven-complex wordt uitgebreid met de Beatrixhaven 2011 - Verlenging Wilhelminahaven

Images

26_amsterdam27_rotterdam_havenkaart27_zeehaven28_europoort28a_maasvlakte_28b_maasvl.akte_29_eemshavend.jpg30_delfzijl

Videos

Jan Goemaat - Luchtopname in de haven van ijmuiden
Zeehaven IJmuiden
De Haven van Amsterdam (1919) - Eye Filmmuseum
De Haven van Amsterdam (1919)
1920: De Haven van Amsterdam in al haar glorie
1920: De Haven van Amsterdam
De haven - Amsterdam vroeger en nu
De haven - Amsterdam vroeger en nu
Mainport - Geschiedenis Rotterdamse haven door - Freek Naakgeboren
Geschiedenis Rotterdamse haven.
De Rotterdamse haven van 1940 tot 2014
De Rotterdamse haven 1940 -2014
Promotiefilm Rotterdamse haven 1956
Promotiefilm Rotterdamse haven 1956
geschiedenis Rotterdamse haven
geschiedenis Rotterdamse haven
De Amsterdamse Haven in 1960
De Amsterdamse Haven in 1960
Uitbreiding haven van Rotterdam (1969)
Uitbreiding haven van Rotterdam
Opspuiten zand maasvlakte 2
Opspuiten zand maasvlakte 2
MAASVLAKTE 2 | Meesterdoc. 1 - schoolfilm
MAASVLAKTE 2 | Meesterdoc. 1
Je ziet hier de haven van Delfzijl in 1965. Er worden allerlei producten gelost
Haven Delfzijl 1965
Delfzijl vandaag'' Voortgang dijkverplaatsing en aanleg strand.
''Delfzijl vandaag
Dieplepelkraan aan het werk
Dieplepelkraan aan het werk

Technical files and datasheets

No files available