Feedback

Anything wrong or missing on this page? Please let us know!

Please don't use this for job-applications or promoting your company: we will delete your messages

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Wegenbouw

A2 bij Abcoude

General properties

Vessel type: 
sp
Flag: 
NL

About this page

Status: 
Active

Last Updated

2 years 39 weeks ago

History

TimeframeEquipmentManagerReview
Review: 
--

About this equipment

Op 15 april 2012 bestond de snelweg in Nederland 75 jaar!

Tussen Voorburg en Zoetermeer werd op 15 april 1937 de eerste snelweg van Nederland geopend. 75 jaar later hebben we zo'n 2.500 kilometer snelweg in Nederland waar dagelijks enkele miljoenen automobilisten gebruik van maken.

Wegennet
wegtype lengte (2018)
rijksweg 3.047 km
provinciale weg 6.536 km
waterschapsweg 6.957 km
gemeentelijke weg 119.567 km
totale weglengte 139.691 km
Het Nederlandse wegennet is bijzonder dicht te noemen, een gevolg van de hoge bevolkingsdichtheid. Het wegennet is genummerd van 1 tot en met 999 in één landelijk systeem, waarbij de 1- en 2-cijferige wegen tussen 1 en 99 de belangrijkste wegen zijn, en de 3-cijferige wegen de minder belangrijke, die weer onder te verdelen zijn in een primair 3-cijferig netwerk van 175 t/m 399 en een secundair 3-cijferig netwerk van 400 t/m 999. Voor het cijfer komt een A- of N-nummer al naar gelang de uitbouwtoestand van de weg, waarbij over het algemeen de 1- en 2-cijferige A- en N-wegen rijkswegen zijn, en de 3-cijferige A- en N-wegen over het algemeen provinciaal zijn. Maar ook gemeenten en waterschappen hebben N-wegen in beheer. Nederland heeft 3.055 km rijksweg, de provinciale wegen hebben een lengte van 6.533 km en de overige gemeentelijke en waterschapswegen 126.179 km. Het totale wegennet is 139.294 kilometer lang.[10] Nederland heeft met een dichtheid van ongeveer 73 kilometer autosnelweg per 1000 km² landoppervlakte de grootste autosnelwegdichtheid van de Europese Unie. Omgerekend naar inwonertal heeft Nederland 144 kilometer autosnelweg per 1 miljoen inwoners.

Voor al deze wegen is heel veel zand gebruikt, waardoor landelijk overal grote plassen zijn ontstaan zoals de Vinkeveense plassen De gemeente Amsterdam en Rijkswaterstaat gebruiken de Noordplas om zand te winnen voor de bouw van de Bijlmermeer en de aanleg van de A2. - Reeuwijkse plassen:  Voor de aanleg van de nieuwe A1 spuit Rijkswaterstaat 9 miljoen m³ zand op. Dat is nodig de grond geschikt te maken voor de aanleg van de niBroekvelden/Vettenbroek was oorspronkelijk een verveningsplas, die eind 19e eeuw werd drooggelegd. De bodem van deze polder was echter van zeer slechte kwaliteit. Daarom werd in de jaren zeventig van de 20e eeuw besloten de polder voor zandwinning voor de aanleg van de A12 en de wijk Bloemendaal in Gouda te gebruiken. Broekvelden/Vettenbroek werd een zandwinningsput en kwam opnieuw onder water te staan. Deze plas wordt ook wel aangeduid als de ‘Nieuwe plas’ of ‘Surfplas’ en is door de zandwinning verreweg de diepste plas in Reeuwijk (tot wel ca 40 meter!).euwe weg. .Voor de aanleg van de nieuwe A1 spuit Rijkswaterstaat 9 miljoen m³ zand op. Dat is nodig de grond geschikt te maken voor de aanleg van de nieuwe weg. Het zand dat we hiervoor gebruiken komt rechtstreeks uit het IJmeer.

Biede plassen zijn nu prachtige natuurgebieden

Videos

75 jaar snelweg Rijkswaterstaat
75 jaar snelweg
SAA A1/A6 Diemen - Zand opspuiten voor verlegging A1
Zand opspuiten voor verlegging A1
DE AANLEG VAN DE BETUWEROUTE BIJ AVEZAATH TUSSEN TIEL EN WADENOIJEN
AANLEG VAN DE BETUWEROUTE
Een film rondom de bouwwerkzaamheden aan de autosnelweg A1, voorheen de E8,
De aanleg van de E8 (B01927)
Dronevlucht juli 2020 - Heesterburgh 's-Hertogenbosch
Heesterburgh 's-Hertogenbosch

Technical files and datasheets

No files available